perjantai 29. elokuuta 2014

Hoitotyön periaatteet

 Hoitotyön periaatteisiin kuuluu yksilöllisyys, sisäinen ja ulkoinen turvallisuus, omatoimisuus, kokonaisvaltaisuus, jatkuvuus, kulttuurilähtöisyys, oikeudenmukaisuus,vastuullisuus sekä taloudellisuus.

  • Ulkoinen turvallisuus hoitotyössä esim. vanhainkodissa fyysinen turvallisuus, eli ei vettä lattialla tai muita turvallisuutta uhkaavia tekijöitä. Apuvälineet edistävät ulkoista turvallisuutta. Hoitajilla suuri vaikutus hoitotoimenpiteitä tehtäessä, jotta asiakas tuntee olonsa turvalliseksi kyseisessä tilassa.

  • Sisäisen turvallisuuden tunteeseen liittyy luottamuksen ja varmuuden tunne. Tieto hoitopaikan pysyvyydestä vaikuttaa paljon sisäiseen turvallisuuden tunteeseen. Hoitaja voi omalla toiminnallaan edistää sitä ottamalla potilaan mielipiteet ja voimavarat huomioon, sekä luomalla luottamuksellisen hoitosuhteen. Näin toimimalla vahvistetaan potilaan itseluottamusta ja tunnetta siihen, että hädän hetkellä ympärillä on ihmisiä auttamassa häntä.
                     Lähteet: Kesseli & Manner opinnaytetyö


  • Oikeudenmukaisuus: Kaikilla potilailla on samat oikeudet, mutta toiset tarvitsevat sairautensa takia enemmän resursseja kuin toiset. Myös lait määrittävät tätä  àLaki potilaan asemasta ja oikeuksista; Jokaisella ihmisellä on oikeus saada terveydentilansa edellyttämää terveyden- tai sairaanhoitoa. Käytännössä oikeudenmukaisuus näkyy yhdenvertaisena kohteluna, syrjimättömyytenä ja ihmisarvon kunnioittamisena.
                               Lähde: Hoitotyön arvot käytännössä


Hoitajan haastattelu; Miten hoitotyön periaatteet näkyvät hoitotyössä:

  • Yksilöllisyys: Jokainen hoitaja tekee omalla tyylillään. Asukkaan yksilöllinen hoitaminen, hoidetaan hänen vointinsa mukaan, sekä otetaan huomioon yksilölliset seikat kuten perussairaudet.
  • ulkoinen ja sisäinen turvallisuus: Huomioidaan kaikkien turvallisuus (hyvä valaistus, sängyn laidat ylös tarv., ovet lukkoon, apuvälineiden huollot). Vioista tai muista epäkohdista eteenpäin ilmoittaminen. Omaiset ovat myös turvallisuusriski, koskaan ei tiedä mitä ihminen ajattelee joten ollaan aina varuillaan!
  • omatoimisuus: Hoitajan tehtävä on tietää mitkä ja miten työtehtävät hoidetaan ja missä järjestyksessä. Asukkaat ohjataan kuntouttavan työotteen avulla tekemään toimintakykyä ylläpitäviä toimia joko itsenäisesti tai avustettuna.
  • kokonaisvaltaisuus: Ihmisen huomioiminen kokonaisuutena, (fyysinen psyykkinen henkinen sosiaalinen kokonaisuus) esim. Jumalanpalveluksiin ohjaaminen tai auttaa hoitamaan sosiaalisisa suhteita. Hoitajien holistinen hyvinvointi heijastuu asukkaiden hoitoon ja hyvinvointiin, joten pidetään hoitajat hyvinvoivina.
  • jatkuvuus: Asukkailla rutiinit, vointi pyritään pitämään ennallaan tai kuntouttamaan. Tärkeää varsinkin dementiaosastolla tutut hoitajat, jotka tietävät ja tuntevat asiakkaiden yksilöllisen hoidon ja huolenpidon tarpeen.
  • kulttuurilähtöisyys: Kunnioitetaan eri ihmisryhmien, uskontokuntien tai kansallisuuksien erilaisuutta mm. tutemalla niihin liittyvät tavat ja ruokavaliot.
  • oikeudenmukaisuus: Kohdellaan kaikkia tasapuolisesti ja -vertaisesti terveydentilasta riipppumatta, esim. hyväkuntoinen ja huonokuntoinen asukas saavat samanarvoista kohtelua vaikka molemmilla eri tarpeet hoidon suhteen. Kunnioitetaan ihmisiä, ei väheksytä ketään. Hoitajien kesken opiskelijat, nuoret ja kokeneemmat hoitajat "samalla viivalla", molemminpuolinen arvostus.
  • vastuullisuus: Epävarma jostain asiasta, älä tee ominpäin vaan kysy! Huolehditaan omat työtehtävät kunnialla loppuun. Lääkehoito ja sen toteuttaminen. Vakituisilla hoitajilla myös omia vastuutehtäviä, esim. vaippa- ja tarviketilaukset.
  • taloudellisuus: Eri materiaalien käyttö, pesulappuja käytetään säästeliäästi, ei oteta ylimääräisiä. Vaippojen turhaa vaihtoa vältetään, sekä ruokaa annostellaan tarpeellinen määrä esim. jos on huono syömään aamulla, ei laiteta lautasta kukkuralle puuroa.


Ei kommentteja: