torstai 15. tammikuuta 2015

Syventävä lääkehoito

Lääkehoidon oppimistehtävä:

1. Teuvolle on määrätty osteoporoosilääke, jota hän ei kuitenkaan ole ottanut säännöllisesti

  • Teuvon heikon hoitoon sitoutumisen taustalla voi olla piittaamattomuus, ei muista ottaa lääkettä, ei ymmärrä lääkkeen tärkeyttä tai tarkoitusta.
  • Voisin auttaa Teuvon hoitoon sitoutumista kertomalla miten ja mihin lääke vaikuttaa. Jaan lääkkeen dosettiin, jotta se on helposti otettavissa oikeaan aikaan ja säännöllisesti. Voin myös jättää muistilapun, jotta hän muistaisi lääkkeenoton. Mikäli hän on kotihoidon piirissä, voisivat hoitajat valvoa lääkkeenoton. 
2. Miksi Levodopalääke on suositeltavaa ottaa tyhjään mahaan?
  • Lääkkeen imeytyminen saattaa heikentyä, jos ottaa lääkkeen proteiinipitoisen ruuan yhteydessä tai  sen jälkeen.
3. Olet aamulla jakamassa lääkkeitä potilaallesi. Hänelle on määrätty Spesicor dos depottabletti 47,50mg x 1. Osaston lääkekaapissa on Spesicor dos depottabletteja, joiden vahvuudet ovat 23.75mg ja 95mg.
  • Tilanteessa toimin niin, että annan potilaalle Spesicor dos depottabletteja joiden vahvuus on 23,75mg. Eli annan 23,75mg 2x1. Yhteensä siis 47,50mg.
  • Ohjaan potilasta ottamaan lääkkeen runsaan veden kanssa. Tabletti niellään kokonaisena. Lääkettä ei saa halkaista, pureskella eikä murskata, ellei käyttöohjeessa toisin mainita.
4. Potilaalle on määrätty Primaspan 250mg enterotabletti.
  • Ohjaan potilaan ottamaan lääkkeen runsaan veden kera, tyhjään vatsaan, ei saa puolittaa, murskata, eikä pureskella sillä sen on tarkoitus sulaa vasta ohutsuolessa.
5.  Tiedät potlaasi Sepon käyttävän säännöllisesti alkoholia. Hän aloittaa Sirdalud-lääkekuurin niskajännityskipuihinsa.
  • Neuvon häntä lopettamaan alkoholin käytön kuurin ajaksi, sillä alkoholi saattaa voimistaa lääkkeen rauhoittavaa vaikutusta. Lääkkeen haittavaikutuksia ovat uneliaisuus, väsymys, huimaus, vatsavaivat, suun kuivuminen sekä lihasheikkous.
6.  Varfariinia käyttävällä 63-vuotiaalla Petrillä on myös midatsolaamilääkitys. Lisäksi hän saa ketonatsolia viikon kuurina tabletti muodossa.
  • Lääkkeiden yhteisvaikutuksesta lääkkeiden teho voi muuttua tai voi tulla haittavaikutuksia.
7.  Astmaa sairastavalla Juusolla on nuhakuume.
  • Hankkisin hänelle kuumelääkkeeksi parasetamolia, esim. Para-Tabs. Se laskee lämpöä sekä sopii myös astmaatikoille.
8.  Kalevilla on käytössä Nexium- niminen enterovalmiste.
  • Lääke on tarkoitettu vähentämään mahahapon muodostumista. Käytetään mm. refluksitaudin hoitoon. Seuraa tarkasti lääkärin määräystä ja ohjeita lääkkeen käytössä. Lääkkeet niellään kokonaisena runsaan veden kera, tyhjään vatsaan.
9.  Diabeetikko on annostellut liikaa insuliinia ja joutuu insuliinisokkiin.
  • Laitan esimerkiksi hunajaa tai muuta hiilihydraattipitoista hänen limakalvoilleen. Soitan ambulanssin.  Jos on tajuissaan voi antaa syötävää tai juotavaa, tajuttomalle niitä ei kuitenkaan saa antaa tukehtumisvaaran takia. Seuraan hänen vointiaan, ellei parane 10-15min sisällä, laitan lisää hunajaa hänen limakalvoilleen. 
10.  Tainalle aloitetaan varfariinilääkitys.
  • Varfariinilääkityksessä tulee ottaa huomioon sen seuranta. INR-arvoja seurataan verikokeilla, hoitotaso on 2-3. Lääkkeet ja ravintoaineet saattavat vaikuttaa varfariinihoidon tasapainoon. Siksi onkin tärkeää välttää yhtäkkisiä ruokavalio muutoksia. Lääkkeen vaikutusta tehostavat: alkoholi, tupakka, tulehduskipulääkkeet kuten aspiriini, ibuprofeeni, ketoprofeeni ja naprokseeni. Lääkkeen vaikutusta heikentää kala, maksa, pinaatti, kaali, ruusukaali, kukkakaali sekä Ginseng. K-vitamiinia käytetään vasta-aineena, jos INR-arvo on liian suuri, eli veri on liian ohutta.

Ei kommentteja: