torstai 20. marraskuuta 2014

Ravitsemus eri sairauksissa

Dementia

Sakari on 90- vuotias dementiaa sairastava vanhus, joka on asunut yksin kotona vaimonsa kuoltua.
Sairauden edettyä Sakari ei enää muista onko jo syönyt tai ottanut lääkkeet. Välillä hänen on vaikeaa rauhoittua syömään ja silloin tällöin apu ruokailuissa on tarpeen. Jääkaapista hänellä saattaa olla pilaantunutta ruokaa, sekä maitopurkkeja hän saattaa säilyttää pöydällä.

Sakarin tilasta huolestuneet omaiset olivat ensin itse käyneet "vahtimassa" että hän saa lääkkeet ja muistaa syödä. Sittemmin omaiset ovat ottaneet Kotihoitoon yhteyttä, sillä heillä ei enää aika riitä, kun  molemmat Sakarin lapsista ovat töissä, ja nykyisin hän tarvitsisi paljon enemmän apua kotona.

Kotihoidonohjaaja kävi Sakarin ja omaisten kanssa juttelemassa avun tarpeesta. He sopivat että Sakarilla käytäisiin viikolla ja viikonloppuisin omaiset huolehtivat mm. kauppa-asiat sekä Sakarin ruokailut ja lääkkeet. 

Kotihoito käy Sakarilla päivttäin kolme kertaa päivässä;

Aamuisin lähihoitaja auttaa aamupalan laittamisessa ja antaa aamulääkkeet, sekä istuu Sakarin seurana jotta ruokailu olisi mieluisampaa.

Päiväkäynnillä hoitaja antaa päivälääkkeet ja lämmittää ruokaa sekä katsoo Sakarin kanssa mieluisan välipalan jääkaappiin valmiiksi odottamaan, jos hänen tulee nälkä.

Illalla hoitaja antaa lääkkeet sekä on seurana kun Sakari syö iltapalaa.

Sakarin sairauden piirteitä

Käyntien yhteydessä katsotaan jääkaappiin, ettei siellä olle pilaantuneita tuotteita. 
Hoitajat pyrkivät tarjoamaan mieleistä, mutta energia- ja proteiinitiheää ruokaa.
Ruokavalion nimi on tehostettu rv, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että ruoka sisältää enemmän rasvaa, mm kastikkeissa voidaan käyttää ruokakermaa, vaikka annokset ovat pienempiä on niiden sisältö kuitenkin runsasenerginen. Ravintokuidun määrä on pienempi kuin normaalissa ruokavaliossa, jottei vatsa täyttyisi vähäenergisillä tuotteilla.
Lisäksi voidaan sisällyttää proteiinin lähteitä, kuten aamupalalla voidaan keittää kananmunia esim. leivän päälle. Muita erittäin hyviä proteiininlähteitä, joita tulisi sisällyttää monipuoliseen ruokavalioon ovat myös juusto, soijapapu, maito, liha, kala, kana ja kalkkuna, sekä herneet ja pavut, pähkinät ja siemenet sekä täysjyväviljat.
Ruuan on oltava pehmeää, sillä Sakarilla on tekohampaat sekä ajoittain nielemisvaikeuksia.
Kodinomainen ruokailu ja se ettei joudu syömään yksin, kannustaa syömään paremmin.
Sakarin painoa seurataan ja Sakarille tehdään säännöllisesti vajaaravitsemuksen riski -kartoitus.
Sairauden takia Sakari saattaa unohdella syödä, joten vajaaravitsemuksen riski on suuri.

Ei kommentteja: