perjantai 21. marraskuuta 2014

Case: Reino

Reino asuu yksin omakotitalossa, lapset ovat muuttaneet kotoa pois. Poika käy lähes päivittäin häntä katsomassa.
Reinolla on eturauhassyöpä, jota hoidetaan lääkkeillä. Reino joutuu katetroimaan säännöllisesti itseään.
Katetroinnin seurauksena hänellä on estolääkitys virtsatieinfektioiden ehkäisyyn. MIKÄ? Hän joutuu antamaan virtsanäytteen kerran kuussa. OHJAA NÄYTTEENOTTO
Eräänä aamuna virtsaaminen kirveltää ja on lähes mahdotonta. Hän hakeutuu tk:n ensiapuun, jossa hänelle tehdään verikoe tutkimuksia. MITÄ??
VTI paljastuu pyelonefriitiksi. Hänelle tehdään munuaisten uä.  MITEN OHJEISTAT POTILAAN TUTKIMUKSIIN?


Virtsanäytteenoton ohjaus:  Kysytään kauanko potilas on ollut virtsaamatta. On suositeltavaa että virtsanäyte otetaan virtsasta joka on seissyt rakossa neljä tuntia. Annetaan asiakkaalle kannellinen purkki ja ohjataan vessaan. Ensin hoidettava pesut. Pestään kädet huolellisesti. Esinahka vedetään taakse ja suihkutetaan terskaa käsisuihkulla tai pyyhitään veteen kostutetulla paperilla. Jos pesu tehdään paperilla on se toistettava ainakin neljä kertaa. Pesuaineita ei saa käyttää. Päästetään virtsaa ensin wc-pönttöön ja sen jälkeen purkkiin n. ⅔ osaa ja loput päästetään pönttöön. Näin otetaan virtsasuihkun keskiosa. Purkissa olevaan virtsaan ei saa koskea. Kansi kiinni ja jätetään näyte vessaan, hoitaja hakee sen kun potilas on tullut pois vessasta.
Lähte: www.fimlab.fi


Eturauhassyöpä:
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä.
Alkuvaiheessa oireet ovat samat kuin eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa; vessassa usein käyminen, rakko ei tyhjene kunnolla sekä virtsasuihku on heikko. Saattaa esiintyä myös verivirtsaisuutta.
Reino joutuu katetroimaan itseään päivittäin eturauhassyövän takia, sillä kasvain painaa virtsatietä, joten virtsa ei pääse vapaasti kulkemaan.  (Lähde: Terveyskirjasto)


Virtsatieinfektio:
Virtsatieinfektion syntymiseen vaikuttavia riskitekijöitä ovat heikentynyt limakalvopuolustus, sukupuoliyhdyntä, virtausesteet virtsanjohtimissa, sekä erityisesti Reinolla katetrointi sekä eturauhasen liikakasvu.
Virtsatieinfektiot ovat toiseksi yleisimpiä lääkärin hoitoon johtavia infektioita.
Pääasiassa virtsatietulehdukset ovat naisten sairauksia, mutta iän myötä myös miesten bakteerivirtaisuus ja infektiot lisääntyvät ja lopulta ovat yhtä yleisiä kuin naisilla.
Infektio varmistetaan keskivirtsanäytteellä, ja siitä tehtävällä bakteeriviljelyllä.
VTI:n hoitoon käytetään yleensä miehillä trimetopriimia tai fluorokinolonia josta kauppanimiä on esim. Ciproxin.
Virtsatieinfektioiden ehkäisyyn käytetään lääkeaineena joko trimetopriimia, kauppanimiä ovat mm. Trimetin, Trimopan sekä Trimex, tai nitrofurantoiinia josta kauppanimiä Nitrofur-C.
(lähde: Terveyskirjasto)


Verikoe
Verikoe yleisin rutiinitarkistuksissa käytetty koe ja se myös on lääkärien käyttämä tapa tarkistaa ihmisen kehon toiminta ja kantaako hän mitään sairauksia. Niillä myös tarkkaillaan elimien toimintaa ja joidenkin tiettyjen lääkkeiden vaikutuksia ja toimivuutta. Niillä selvitetään elinten, kuten munuaisten, maksan,  kilpirauhasten ja sydämen toimintaa. Verikokeet eivät vaadi erillistä valmistautumista, mutta joskus lääkärit voivat pyytää asiakasta olemaan syömättä 8-12 tuntia ennen näytteenottoa.  Kuitenkin ennen verikoetta suositellaan pysymään paikallaan noin 15 min, jotta verenkierto kerkeää tasaantumaan.
Verikokeen aikana asiakkaalta otetaan pieni määrä verta käsivarren taipeessa olevasta suonesta tai sormenpäästä. Kokeen tekeminen on nopeaa ja helppoa, mutta se saattaa aiheuttaa asiakkaalle hetkellistä epämiellyttävää tunnetta, mutta ei yleensä muita reaktioita.
Sen jälkeen laboratoriossa tutkitaan veren kooste ja siitä voidaan eritellä verisolut tutkintaa varten. Testeistä koetetaan selvittää onko asiakkaalla jonkinlaista sairautta.
Esimerkiksi:
  • Syöpää
  • HIV/AIDS
  • Diabetes
  • sekä sepelvaltimon tukkeumaa.


Reinolle tehdään P-CRP eli tulehduksen mittaus,  Hb eli hemoglobiinin mittaus, Krea eli Kreatiniini testi, Kystatiini-C sekä muita testejä.




Pyelonefriitti:                                                                              Munuaisaltaan ja munuaiset tulehdus.

Munuaisten uä eli ultraääni:
Virtsateiden ultraäänitutkimuksella tutkitaan virtsaelinten, kuten munuaisten, virtsajohdinten, virtsarakon ja eturauhasen tilaa. Tyypillisiä tutkimuksen aiheita ovat mm. verivirtsaisuus, munuaisiin paikallistuva kipu ja erilaiset virtsaamiseen liittyvät oireet. Ultraäänitutkimus tehdään anturilla vatsapeitteiden päältä ja se kestää noin 20 minuuttia. Virtsarakon tulisi olla tutkimuksen aikana täynnä. Jäännösvirtsa voidaan mitata tutkimuksen lopuksi. Lähde: http://www.terveystalo.com/fi/Palvelut-Imported/TUTKIMUKSET/Virtsateiden-ultraaanitutkimus/
Ultraääneen valmistautuessa tulee olla virtsarakon täynnä.
Tulosta Reinolle linkissä olevan potilasohjeen, jonka avulla hän pystyy valmistautumaan. Käyn Reinon kanssa ohjeet läpi yhdessä ja varmistan, että hän ymmärtää ne.



1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hienoa työtä naiset!!
Mitäs luulette, millaisella CRP:llä Reino on nyt varustettu??