sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Lähihoitajan työhyvinvointi

Tehtävänämme oli etsiä netistä Lähihoitajan hyvinvointiin liittyvä julkaisu. Lukea se, ja tehdä siitä lyhyt yhteenveto omaan blogiin.

Löysin netistä Superin esitteen, jonka nimi oli: Mistä lähihoitajan hyvinvointi on tehty?
Esitteessä käytiin läpi yksityiskohtaisesti kaikki lähihoitajan työterveyteen vaikuttavat tekijät.


  • Kuormitus: 
Mm. ruumiillisesti raskas työ, taakkojen nostelu, työssä vaadittava tarkkaavaisuus, työympäristön, työyhteisön ja työntekijän itsensä erityispiirteet.
Kuormitukseltaan sopiva työ on mielekästä sekä sopivan haastavaa. Lisäksi se antaa oppimis- ja kehitysmahdollisuuksia. Jos työn haastavuus ja työn kuormitus on epätasapainossa, työntekijä nopeasti kokee kuormittuvansa. Työn kuormittavuutta ja henkilöstön työkuntoa on seurattava säännöllisesti. Kehityskeskustelujen ja avoimen työilmapiirin avulla ehkäistään liikaa työkuormittavuutta.
  • Ergonomia, työaikaergonomia:
Ergonomialla tarkoitetaan työpisteen tilojen ja kalusteiden sekä työvälineiden ja -menetelmien kehittämistä ihmiselle sopivaksi. Ihmisen terveyttä, turvallisuutta sekä hyvinvointia parannetaan ergonomian avulla. Siihen vaikuttaa myös järjestelmien häiriötön ja tehokas toiminta. Fyysinen ergonomia on otettava huomioon jo työympäristön, -pisteiden ja -välineiden, sekä työmenetelmien suunnittelussa. Tekstissä kerrotaan ergonomisen työskentelytavan liittyvän myös siihen, että vältetään turhat siirrot, ja tehdään apuvälineiden avulla esim. nosturia apuna käyttäen.
On havaittu, että epäsäännöllisillä työvuoroilla on yhteys työntekijän kuormittuvuuteen. Lisäksi vuoro- ja yötyöllä on huomattu olevan yhteys moniin sairauksiin ja oireisiin, jotka johtuvat siis normaalin vuorokausirytmin häiriintymisestä. Vuororyöstä aiheutuvia haittoja voi kuitenkin ehkäistä tai lieventää ergonomisella työvuorosuunnittelulla, jossa työvuorojen väliin jää tarpeeksi aikaa levätä. Työvuorojen oikea kiertosuunta (A-I-Y-V-V) siis tukee normaalia vuorokausirytmiä sekä takaa riittävän levon työvuorojen välissä.
"Ergonomiselle työvuorojärjestelmälle ominaista ovat: 
• säännöllisyys 
• nopea, eteenpäin kiertävä järjestelmä 
• 8 – 10 tunnin vuorot 
• vähintään 11 tunnin vapaa vuorojen välissä 
• enintään 48 tunnin työjaksot 
• yhtenäiset vapaajaksot, myös viikonloppuisin" (Suoralainaus Superin esitteestä)

  • Epäasiallisen kohtelun ehkäisy ja käsittely työpaikalla:
Epäasiallista kohtelua on sellainen kielteinen käyttäytyminen työpaikalla, joka ei ole normaalien hyvien käyttäytymistapojen mukaista. Häirinnällä puolestaan tarkoitetaan sellaista epäasiallista käyttäytymistä joka aiheuttaa haittaa tai vaaraa työntekijän terveydelle. Työpaikkakiusaaminen on  toistuvan ja pitkäkestoisen painostavan, alistavan tai loukkaavan käytöksen kohteeksi joutumista. Työsyrjinnällä tarkoitetaan tilannetta, jossa työntekjä joutuu henkilökohtaisten ominaisuuksin, tautansa tai yksityiselämänsä takia epäedulliseen asemaan työnantajan tms. toimesta.
Epäasiallista kohtelua ehkäistään työpaikoilla luomalla yhteiset pelisäännöt sekä kehittämällä työilmapiiriä ja -käyttäytymistä. Työpaikalla olisi hyvä olla valmiiksi toimintatavat, miten tilanteessa sen sattuessa toimitaan.

  • Työpaikkaväkivalta ja sen hallinta:
Työhön liittyvissä oloissa fyysisen väkivallan tai sen uhan kohteeksi joutuminen. Työntekijään kohdistunutta väkivaltaa käsitellään työtapaturmana. Fyysisen väkivallan torjunnassa on otettava huomioon työtilan muoto, kulkuteiden järjestely, valaistus, kaluston sijoitus sekä asiakkaiden opastus. Työturvallisuuslaki edellyttää työntekijöiden kouluttamisen työturvallisuus ohjeistoon sekä väkivaltatilanteiden kohtaamiseen.  Nykyaikaiseen asiakaspalvelun ammattitaitoon sisältyy rauhallisuuden ja maltillisuuden säilyttäminen, väkivaltaisen, sekavan tai päihtyneen asiakkaan kohtaamisen harjoittelu, väkivaltaa ennakoivien ilmeiden ja eleiden tunnistaminen sekä hyvät vuorovaikutustaidot.

  • Yksin työskentely sosiaali- ja terveysalalla:
Yksintyöskentelyä on vältettävä aina, jos työhön liittyy vakavan tapaturman tai äkillisen sairastumisen vaara. Yksintyöskentelyn riskejä työntekijän terveydelle ovat haitallinen kuormitus sekä väkivallan uhka. Työtekijän tilanteen hallinan tunnetta yksintyöskentelyssä lisää toimivat viesti- ja hälytysvälineet, itsepuolustustaidot sekä koulutus ja perehdytys turvallisuusohjeisiin.

  • Sisäilmaongelmat ja niiden käsittely:
Jokaisella työntekijällä on oikeusterveelliseen sisäilmaan. Sisäilmanlaatu tuleekin huomioida työpaikan vaarojen arvioinnissa. Työnantaja vastaa aina viimekädessä siitä, että työolot ovat turvalliset. Työntekijöiden oikeusturva takaa sen, että altistumisen tausta selvitetään mahdollisimman tarkasti. Ammattitauti on sairaus, jonka pääasiallinen ja todennäköinen aiheuttaja on jokin työssä esiintyvä fysikaalinen, kemiallinen tai biologinen tekijä.

  
Tuntui että omat silmät aukesivat vasta esitteen lukemisen jälkeen siihen, miten moni vaikuttava tekijä on otettava huomioon jo työpaikan sekä työn suunnitteluvaiheessa. Osa olivat ihan arkipäiväistä asiaa ja osa ihan oikeasti vakavasti otettavaa uutta tietoa, jonka avulla voi itse vaikuttaa työyhteisön ilmapiiriin ja työn mielekkyyteen. 

Liian vähän on ollut mielestäni puhetta yksintyökentelyn vaaroista tai itsepuolustuksesta koulussa. Aihe on mielenkiintoinen, ja opin paljon uutta esitteen lukemisen johdosta. Kuormituksesta sekä ergonomiasta opin paljon, sillä en ollut koskaan kuullut miten paljon erimuotoja molempiin aiheisiin liittyy. Työaikaergonomiasta puhumattakaan. Haluaisin että seuraaville lähihoitajiksi valmistuville kerrottaisiin enemmän näisät aiheista ja keskusteltaisiin näistä joka osa-alueesta, sillä voin lyödä vaikka vetoa, että hekään eivät tiedä puoliakaan siitä mitä esitteessä kerrotaan!


Super - Kimpassa on kivempaa - Mistä lähihoitajan hyvinvointi on tehty?

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kiitos Hanna.
Miten itse tuet omaa jaksamistasi juuri tässä elämäntilanteessa??

Hanski kirjoitti...

Nyt talvella käyn silloin tällöin hiihtämässä ja muutenkin tykkään ulkoilla :) Omaa jaksamista tukee ehkä myös se, että olen aika kova suunnittelemaan elämääni eteenpäin, välillä se hieman ressaakin, mutta jos en suunnittele elämääni ja ole aktiivinen esim. urheiluseuran asioissa mukana, niin sen kyllä huomaa ja puurtaa vaan yksikseen koulujuttuja. Se että on sisältöä elämässä on minulle se asia mikä auttaa jaksamista. Toki muistan pitää vapaatakin enkä paina kokoajan kaikkia omia rojekteja :D